Priluka



KNJIGA ŠESTA - 76. poglavlje

Krist kori zaručnicu nakon što je njezina imovina izgorjela u vatri i kaže da tko ne traži snažno od svojih ukućana da se poprave, pada u Božji sud. Također kažnjava i prestrašenog koji je vjerovao da sve dolazi srećom ili slučajem jer je čarobnjaštvom lovio ribe.

Kad je zaručnica boravila kao gost na jednom imanju, dogodilo se je vatra proždrla odjeću i nakit nje i njezinih ukućana. Kad je molila, Krist je razgovarao s njom i reče: „Pisano je da je glavni kuhar kralja Nabukodonozora spalio Hram u Jeruzalemu. Tko je taj glavno doli oni više traže radost tijela nego gorčinu mojih patnji? Dakle podnosiš i vidiš u svojoj obitelji lijepa lica i ne koriš njihovo ponašanje da im ne bi izgledala teška. Svoju štetu koju vidiš si si također navukla da bi mogla uvidjeti da za savršenstvo nije dovoljno popraviti samog sebe, već se mora i druge, prvenstveno ukućane, uputiti na isto i na pristojan život; jer što možeš popraviti, ali radi vremenitog dobra ili tuđe naklonosti propustiš, bit će ti uračunato u sud i grijeh. Osim toga trebaš znati da stanovnik ove kuće pati od dvostrukog poroka, naime nevjere tako što vjeruje da sudbina, to jest slučajnost i sreća upravljaju svime; drugo, uči čarobnjaštvo i služi se đavolskim riječima kako bi u svojoj vodi uhvatio mnoge ribe i zato, budući da pripada i tvojoj obitelji, opomeni ga riječima da opet dođe k razumu i popravi se; inače ćeš vidjeti očima da će đavao kojem služi primiti prvenstvo nad njim.“

No kad je ovaj od Kristove zaručnici čuo opomenu i omalovažio je, odjednom mu je glava okrenuta sve do leđa i tako je mrtav nađen u krevetu.

Categories: