Priluka

KNJIGA ŠESTA - 3. poglavlje

Kako je zaručnica vidjela zlog duha kako bježi sa sramom od jednog čovjeka koji je pobožno molio i kojeg je đavao bio snažno kušao i dugo uznemiravao i kako je dobri anđeo zaručnici objasnio viđenje.

Zaručnica je vidjela kako je jedan đavao vezanih ruku stajao pred muškarcem koji je molio. I kad je ovaj jedno vrijeme stajao, đavao se odjednom uz veliku riku oglasio vrlo strašnim i glasnim glasom i sa sramom je pobjegao od tamo.

Jedan dobar anđeo reče o tome zaručnici: „Ovaj zao duh je jedno dulje vrijeme uznemiravao onog čovjeka, ali su mu svezane ruke jer nije mogao dobiti moć nad njim kao što je htio. Budući da se ovaj čovjek đavlu koji ga je salijetao muški odupro, Božji je sud da mu đavao nije mogao učiniti ono što je htio. Ipak je đavao još imao nadu da će dobiti moć nad njim, ali je u ovom satu s lakoćom poražen i više nikad neće dobiti bilo kakvu moć nad njim. Jer ovaj je čovjek, od kad ga je zli duh napastovao, pružao hrabar otpor i Božja odluka je da mu đavao ne može učiniti što je htio. Đavao je međutim još uvijek imao nadu da će ga nadvladati; u ovom satu međutim lako nadvladan i sad neće nikad dobiti moć nad njim. Božja će milost sad za ovu osobu svakog dana umnažati i zato đavao s nepravdom kaže da je izgubio onoga kojega je tako dugo napadao da bi ga nadvladao.“


Objašnjenje
Ovaj brat je dvanaest godina kušan kod sakramenta Kristove patnje i Marijina imena koje nikad nije mogao izgovoriti bez prljavih misli. Molitvom gospođe Brigite je oslobođen tako da nikad nije mogao biti sretan kao na dan kad je primio tijelo Kristovo i Marijino ime mu je u srcu i ustima bilo najslađe.

Na isti način je svećenik koji je od jedne čarobnice začaran na blud tijela molio gospođu Brigitu da moli za njega. Uzeta u duhu, čula je ovo: „Čudiš se, moja kćeri, zašto đavao može voditi vlast u čovjeku? To čini nepostojanost čovjekove volje kao što možeš prosuditi na ovom svećeniku kojeg je začarala jedna žena. Zato znaj kako je žena trostruko opsjednuta nevjerovanjem, otvrdnućem i žudnjom za novcem i tijelom. Zato joj se đavao približava i daje joj piti od taloga svoje gorčine. Znaj i da je jezik ove žene njezin kraj, njezina ruka njezina smrt, a sam đavao njezin oporučitelj.“ Sve je ovo prispjelo. Jer treće noći je ova čarobnica poludjela, dograbila je nož, povrijedila se na sramežljivim dijelovima i povikala da su svi čuli: „Dođi, đavle, slijedi me!“ i odmah je pod strašnim vriskom okončala svoj život. Spomenuti svećenik je međutim oslobođen od kušnje tijela i odmah je pristupio u red u kojem je do kraja života Bogu donosio prijatan plod.

Categories: