Priluka


DEVETNICA BEZGRJEŠNOM ZAČEĆU BLAŽENE DJEVICE MARIJE
(29. 11 - 7.12.)


PRVI DAN


1. Promotrimo prvu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha: kako je čovjeku potamnio razum. Bog je stvorio čovjeka s prebistrim razumom, daleko od svake prijevare i zablude. No istočni mu je grijeh toliko pomutio razum da je postao sličan nerazumnoj životinji (usp. Ps 49). U nedostatku nadnaravnog svjetla čovjek ne bi nikada došao do spoznaje pravoga Boga niti bi ikada spoznao sebe i svoja djela. Zato je prorok plakao. "Tko propuste svoje da zapazi? Od potajnih grijeha očisti me!" (Ps 19, 13). Molimo presvetu Djevicu da nam Boga isprosi svjetlo razuma, da spoznamo svoje slaboće i okajemo prošle grijehe.

3 Zdravomarije

2. Promotrimo sada mudrost Neoskvrnjene Djevice: kako je, od prvoga trenutka svog začeća, zadobila od Boga dar mudrosti. Sačuvana od istočnog grijeha, savršeno je spoznala Boga, samu sebe i sve ostalo. Radujmo se i čestitajmo presvetoj Djevici što je uvijek ostala vjerna daru mudrosti i po njoj se ravnala u svojem životu.

3 Zdravomarije

3. Promotrimo i predragocjeni dar svete vjere što smo ga dobili na svetom krštenju. Sveta vjera, kao prejasno svjetlo, tjera od našeg razuma mrak i zabludu i vodi nas do spoznaje Boga i vršenja Njegova božanskog Zakona. Koliko smo do sada cijenili i upotrebljavali taj veliki Božji dar? Danas odlučimo, uz pomoć presvete Djevice, da ćemo od sada proći putem koji nam pokazuje živo svjetlo svete vjere.

3 Zdravomarije

Molitva: Isuse, koji si u presvetoj Djevici našao dostojno prebivalište, a ona u tebi potpunu sreću; za ljubav svoje prečiste Majke, udjeli nama, njenim štovateljima, punu spoznaju naših grijeha, iskreno pokajanje i predanje tebi, jedinom izvoru sreće. Amen