Priluka

KNJIGA ŠESTA - 78. poglavlje
 
Pomoću ovdje sadržanih riječi koje su bile otkrivene zaručnici iz određene je kuće istjeran jedan đavao koji je davao odgovore i stanovnicima, koji su se bavili idolopoklonstvom, prorekao nešto od budućeg. Nakon što su se ovi Božjom snagom i riječima bili obratili, đavao je pobjegao uz vikanje u samu pobjegao od tamo.

Jedne je noći zaručnica prenoćila u kući u kojoj je često govorio zao duh i davao odgovore, također mnogo proricao. Za vrijeme njezina prisustva je međutim nečisti duh šutio i onda je čula sama, upravo za vrijeme molitve, glas joj je koji bez da ga je netko vidio govorio: „Na ovom mjestu su prijašnji i sadašnji stanovnici učinili neke zle stvari; štuju kućne idole i ne posjećuju crkvu dok se ne dogodi iz srama pred ljudima niti katkad slučaju Božje riječi; zato na ovom mjestu vlada đavao. Zato tvoj ispovjednik treba okupiti sve one koji stanuju u ovoj kući i susjede i upraviti im slijedeće riječi: 'Bog je jedan i trojstven. Po njemu je sve stvoreno i bez njega ništa ne može biti stvoreno. Đavao je međutim stvor. On ipak ne može, ukoliko sam Bog ne dopusti, odmaknuti slamku s vaših nogu. Ako više tražite i volite stvorenje i svijet od Boga i protiv Božje volje težite da se obogatite, onda đavao počinje uzimati vaše duše u posjed i uz Božje dopuštenje čini da imate sreće u vremenitim stvarima. Zato vjerujte u Boga, a zmija kojima nazdravljate mlijeko se odrecite i ne žrtvujte kućnim idolima prvijence od vaših ovaca i svinja, niti od kruha ili vina ili drugih stvari. Nemojte reći da je slučajnost čini ovo ili ono već da je dakle Bog dopustio. Također nemojte reći da se na mojem oltaru ne žrtvuje ništa osim malog kruha, već čvrsto vjerujte da tamo postoji istinsko tijelo Boga razapetog na križu i vjerujte istinski sakramentima krštenja, potvrde, pomazanja i onda će đavao bježati od vas.'“

Kad su potom svi viknuli: 'Vjerujemo i obećajemo popravljanje!', odmah se iz peći, gdje je đavao dijelio svoje odgovore, čuo glas koji reče: „Gledaj, ovdje više nemam mjesto!“. I tako je pobjegao u sramu od tamo i ubuduće se na tom mjestu više nije čuo đavlov glas i uznemiravanje.

Categories: