Priluka

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije

DEVETNICA BEZGRJEŠNOM ZAČEĆU BLAŽENE DJEVICE MARIJE
(29. 11 - 7.12.)


PRVI DAN

1. Promotrimo prvu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha: kako je čovjeku potamnio razum. Bog je stvorio čovjeka s prebistrim razumom, daleko od svake prijevare i zablude.

No istočni mu je grijeh toliko pomutio razum da je postao sličan nerazumnoj životinji (usp. Ps 49). U nedostatku nadnaravnog svjetla čovjek ne bi nikada došao do spoznaje pravoga Boga niti bi ikada spoznao sebe i svoja djela. Zato je prorok plakao. "Tko propuste svoje da zapazi? Od potajnih grijeha očisti me!" (Ps 19, 13). Molimo presvetu Djevicu da nam Boga isprosi svjetlo razuma, da spoznamo svoje slaboće i okajemo prošle grijehe.

3 Zdravomarije

2. Promotrimo sada mudrost Neoskvrnjene Djevice: kako je, od prvoga trenutka svog začeća, zadobila od Boga dar mudrosti. Sačuvana od istočnog grijeha, savršeno je spoznala Boga, samu sebe i sve ostalo. Radujmo se i čestitajmo presvetoj Djevici što je uvijek ostala vjerna daru mudrosti i po njoj se ravnala u svojem životu.

3 Zdravomarije

3. Promotrimo i predragocjeni dar svete vjere što smo ga dobili na svetom krštenju. Sveta vjera, kao prejasno svjetlo, tjera od našeg razuma mrak i zabludu i vodi nas do spoznaje Boga i vršenja Njegova božanskog Zakona. Koliko smo do sada cijenili i upotrebljavali taj veliki Božji dar? Danas odlučimo, uz pomoć presvete Djevice, da ćemo od sada proći putem koji nam pokazuje živo svjetlo svete vjere.

3 Zdravomarije

Molitva: Isuse, koji si u presvetoj Djevici našao dostojno prebivalište, a ona u tebi potpunu sreću; za ljubav svoje prečiste Majke, udjeli nama, njenim štovateljima, punu spoznaju naših grijeha, iskreno pokajanje i predanje tebi, jedinom izvoru sreće. Amen


DRUGI DAN

1. Promotrimo drugu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha: kako je čovjeku oslabila volja. Bog je stvorio čovjeka s takvom voljom da je uvijek mogao ljubiti i slijediti samo dobro, a mrziti i izbjegavati zlo. No po istočnom grijehu čovjek se u potpunosti promijenio. Od tada njegova volja naginje više zlu negoli dobru. Nestalan je u svojim odlukama, u dobru i u krjepostima. Sličan je trstici koju vjetar ljulja. Molimo presvetu Djevicu da nam isprosi jakost volje u služenju Bogu, da uvijek izbjegavamo zlo, a činimo samo dobro.

3 Zdravomarije

2. Promotrimo sada presvetu Djevicu: kako je svojom voljom, od samoga trenutka svoga začeća, čvrsto bila sjedinjena s voljom Božjom. Toliko je ljubila pravdu, a mrzila grijeh, da je nitko i ništa nije moglo odvojiti od njezina Boga. Neka nam presveta Djevica isprosi od Boga potpuno predanje u Njegovu svetu volju.

3 Zdravomarije


3. Promotrimo napokon kako nam je Bog u svetom krštenju ulio u dušu svoju ljubav, i to iznad svega zato da uvijek ostanemo sjedinjeni Njegovom svetom voljom. Pa ipak, toliko smo se puta od Njega udaljili i pošli za prolaznim i grješnim stvarima. Plačimo zbog te nevjernosti i obećajmo da se, uz pomoć prečiste Djevice više nikada ne ćemo odijeliti odijeliti od našeg najvećeg dobra – Boga.

3 Zdravomarije


Molitva: Predobrostivi Isuse, koji si u duši svoje presvete majke upalio toliku ljubav, ljubav kojom je ljubila samo tebe i sve drugo u tebi, užezi plamen takve ljubavi i u nama, njezinim štovateljima, da ljubeći samo tebe ovdje na zemlji, zaslužimo s tobom biti sjedinjeni u vječnosti. Amen!


TREĆI DAN

1. Promotrimo treću žalosnu posljedicu istočnoga grijeha u čovjeku: prevlast mašte. Bog je dao čovjeku maštu da može lakše promatrati nebeske stvari. No, poslije istočnoga grijeha, dogodilo se suprotno od toga. Umjesto da mu mašta služi kao pomagalo, postala mu je zaprekom. Rastresenost u molitvi, nečiste misli i predodžbe, kao i opake težnje, sve to pokazuje kako je u čovjeku zavladala mašta koja često luta stranputicama. Presveta djevice, posreduj da se naša mašta jednom zauvijek oslobodi zastranjivanja, da ne luta kojekuda i da uvijek bude sabrana u služenju Bogu.

3 Zdravomarije


2. Promotrimo zavidnu Marijinu sreću: kako je, očuvana od istočnoga grijeha, bila čista i od ove nevolje, zle mašte. Nikada je nije mučila rastresenost, nego je uvijek i svugdje bila zaokupljena Bogom i njegovom svetom voljom. Veselimo se na tolikoj njezinoj sreći i molimo je da u radu za zemaljska dobra ne zaboravimo na ona vječna.

3 Zdravomarije


3. Promotrimo sada ovo: da sačuvamo čistoću misli i sabranost duha, s velikom brigom moramo paziti na svoja vanjska osjetila. Naše oči neka budu čedne, naš jezik obuzdan, a naše uši oprezne, pa će naše misli biti čiste i svete, jednom riječju, bit ćemo gospodari svoje mašte. Molimo Gospodina da nam oprosti naše grijehe nastale zbog neobuzdane mašte i podjeli milost da, po zagovoru prečiste Djevice, budemo odlučni i ustrajni u čuvanju svoje mašte i svojih osjetila.

3 Zdravomarije


Molitva: Premilostivi Bože, koji si Blaženu djevicu Mariju obdario milošću da je uvijek duhom i tijelom bila sjedinjena s tobom, udijeli i nama, njezinim štovateljima, da na tebe vazda mislimo, tebe ljubimo, s tobom i u tebi živimo, s tobom, koji si jedini izvor stalne i istinske sreće. Amen.



ČETVRTI DAN

1. Promotrimo četvrtu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha u čovjeku: neobuzdanost srdžbe. Čovjek je po naravi sklon srdžbi, no ta se strast treba pokoravati razumu. Na žalost, poslije istočnoga grijeha često se događa da strast preduhitri razum i da ga prevlada, čak toliko da čovjek pun neobuzdane srdžbe postaje sličan nerazumnoj životinji. Utecimo se preblagoj Djevici i molimo je da nam pomogne da nadvladamo svaku srdžbu i da nas u svemu vodi kršćanska strpljivost i blagost.

3 Zdravomarije


2. Gledajmo Mariju s kolikom strpljivošću i blagošću prisustvuje muci i smrti svoga jedinorođenoga Sina. Koja majka ne bi svisnula od boli gledajući svoga jedinca kako ga zlotvori muče i kako ga na križ pribijaju? Ipak, Marija ne samo da se nije rasrdila na Isusove krvnike, nego im je opraštala i molila za njih. Dok se sva priroda bunila, ona ostaje mirna i jaka s tolikim bolima u sebi, s mačem boli u duši. Zaista, s pravom je nazvana Kraljicom mučenika.

3 Zdravomarije


3. Promotrimo kakvo je naše ponašanje u teškoćama i bolima. Gledajući Mariju i sebe, moramo pocrvenjeti od stida. Dok je ona sam blagost, mir i strpljivost, mi bjesnimo na svaku sitnicu koja nam nije po volji. Istina, to je zasluga njezina bezgrješnog začeća, no Bog daje i nama milost da svladamo neobuzdanost srdžbe. Ponizimo se pred Gospodinom i molimo ga da nam, ako smo potišteni i prezreni, udjeli milost strpljivosti i mira.

3 Zdravomarije


Molitva: Predobrostivi Isuse, evo stojimo do tvojih nogu, ponizni i postiđeni. Svjesni svojih grijeha, ipak smo puni samih sebe, ne trpimo ni najmanje uvredljive riječi. Zbog junačke strpljivosti tvoje i naše Majke udjeli nam živu i čvrstu spoznaju samih sebe i milost da mirno primamo svaku uvrjedu, te da zavrijedimo zvati se tvojom djecom sada i u vječnosti. Amen.




PETI DAN

1. Promotrimo petu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha u čovjeku: pobunu tjelesne požude. Dok je čovjek bio u stanju prve milosti i nevinosti, tjelesna je požuda bila podložna razumu. No poslije istočnoga grijeha požuda je toliko ojačala da je navijestila rat razuma. Ta borba može završiti jedino smrću. U toj borbi, tjelesna požuda, na žalost, mnoge svladava. Malo je onih koji joj se odupru. To može samo onaj koji je u milosti Božjoj. Molimo prečistu Djevicu da nam isprosi tu tako potrebnu milost u našem životu.

3 Zdravomarije


2. Promotrimo kako nikakve požude nisu mogle pomutiti Marijin nutarnji mir. Po velikoj Božjoj milosti, začeta bez grijeha, njezino tijelo i njezina osjetila bila su podložna razumu, a razum zakonu Božjemu. Sretne li Marije! Veselimo se na toj izvanrednoj povlastici Marijinoj i molimo je da svrne svoje milostive oči na nas i da nas očuva od svake ljudske slabosti.

3 Zdravomarije

3. Promotrimo kako se moramo neprestano boriti želimo li ugasiti pobunu tjelesnih požuda. I najveći sveci, osim Marije, osjećali su težinu tjelesnih požuda, no nisu joj dopustili da ih nadvladaju. Kako su se sveci borili protiv tih požuda? Najpripravnije su sudjelovali s milošću Božjom, bdjeli, postili, molili... Želimo li i mi pokoriti svoje požude, činimo i mi tako. Molimo prečistu Djevicu da nam isprosi potrebnu jakost.

3 Zdravomarije


Molitva: Premili Isuse, koji si sačuvao Mariju od nasrtaja tjelesnih požuda i odabrao je za svoje dostojno prebivalište, udjeli i nama, njezinim štovateljima, takvu čistoću srca da možemo i ovdje i u vječnosti trajno biti s tobom sjedinjeni. Amen.



ŠESTI DAN

1. Promotrimo šestu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha u čovjeku: robovanje đavlu. Kada je čovjek u raju zemaljskom sagriješio, odbacio je os sebe lako breme deset Božjih zapovijedi, a navukao na sebe sramotni đavolji jaram. Sveti Petar apostol u svojoj 2. Poslanici kaže: "pobijeđeni robuje pobjedniku" (2, 19). Đavao je po istočnom grijehu zarobio čovjeka, oduzeo mu slobodu i baštinu, te ga učinio svojim slugom. Nesretni nas grijeh od djece Božje učinio robovima đavla! Molimo presvetu Djevicu da nam pomogne da svim silama zamrzimo grijeh, koji nam oduzima slobodu djece Božje i predaje u ropstvo đavla.

3 Zdravomarije


2. Ako pogledamo Mariju, vidimo kako svojim djevičanskim nogama satire glavu zmiji – sotoni. Kao  što je Judita svojom pobjedom nad oholim Holofernom izvojevala slobodu svome narodu, tako je i Marija, svojim očuvanjem od grijeha, zgazila glavu sotoni i ukazala na mogućnost slobode od grijeha za svekolik Božji narod. Zahvalimo Bogu što nam je u Mariji dao veliki primjer kako možemo nadvladati sotonu i svako zlo.

3 Zdravomarije

3. Promotrimo kakvom nas je velikom cijenom Isus otkupio od sotonina ropstva. Dok je Marija, po zaslugama svoga Sina na križu, bila očuvana od istočnoga grijeha, te tako nikada nije bila u vlasti sotone, Isus je i za nas prikazao svoju krvnu žrtvu na križu da nas otkupi od vlasti sotone. Sveti Petar apostol kaže: "Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom... nego skupocjenom krvi neokaljanog jaganjca – Krista!" (1 Pt 1, 18-19). Ako smo svega toga svjesni, kako onda možemo teško griješiti? Utecimo se moćnom zagovoru Marijinu i odlučimo da ćemo od sada biti vjerne sluge Božje.

3 Zdravomarije


Molitva: Preljubazni Isuse, koji si došao pobijediti paklenoga neprijatelja koji je vrebao da i Marija postane žrtvom njegova zla, po zagovoru svoje majke udijeli i nama jakost da se odupremo njegovim nasrtajima, ustrajemo u vjernosti tebi i jednoga dana sa svima svetima slavimo pobjedu nad sotonom. Amen.



SEDMI DAN

1. Promotrimo sedmu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha: kako je čovjek postao predmetom srdžbe Božje. Sveti Pavao apostol kaže da su svi ljudi po naravi djeca srdžbe (usp. Ef 2, 3). Takvi ne bi bili da nisu bili u grijehu i opačini začeti. Svevišnji se smilovao čovjeku i po svetom krštenju oslobađa ga od toga zla. Čuvajmo se da nakon toga ne griješimo i da ne postanemo opet djeca srdžbe. Molimo Mariju da nam isprosi vječno prijateljstvo s Bogom ovdje i u vječnosti.

3 Zdravomarije


2. Promotrimo kako je jedino Marija, između svih Adamovih i Evinih potomaka, bila od prvog trenutka svoga začeća uvijek u Božjem prijateljstvu. Ljubila je Boga svim bićem svojim, a On ju je izabrao za majku Sinu svome. Udostoj se, preodabrana Djevice, primiti naše ponizne čestitke na tolikoj milosti, a Isusa, preljubljenoga Sina svoga, moli da i nas učini prijateljima Božjim.

3 Zdravomarije


3. Promotrimo kako smo po svetom krštenju, umjesto djece srdžbe, postali djeca Božja i prijatelji Njegovi. To je najveće odlikovanje koje čovjek može primiti od Boga. A koliko ga cijenimo? Na žalost, moramo priznati da smo mnogo puta, a samo zbog neznatnog dobitka, zbog trenutnog uživanja, pogazili prijateljstvo Božje, i, za ljubav svijeta, izgubili najveće dobro – Božje prijateljstvo. Time smo pali u najveće zlo. Zapamtimo jedanput zauvijek: ako smo u neprijateljstvu s Bogom, koja nam korist od svega na ovome svijetu? A ako imamo Boga za prijatelja, ništa nam na svijetu ne može nauditi. Molimo Gospodina za oproštenje što smo toliko puta ostavili Njega i pošli za svijetom. Marijinim posredovanjem odlučimo da ćemo prije izgubiti sve, samo ne Božje prijateljstvo.

3 Zdravomarije


Molitva: Preljubazni Isuse, koji si sebi na slavu sačuvao Mariju od istočnoga grijeha i zadržao je u vječnom prijateljstvu sa sobom, zaboravi na tolike naše uvrjede kojima smo povrijedili tvoje prijateljstvo i postali robovi sotone. Posredovanjem tvoje bezgrješne Majke udijeli nam skrušeno pokajanje za naše grijehe, da tako opet postanemo tvoji prijatelji u ovom i u budućem životu. Amen.



OSMI DAN

1. Promotrimo osmu žalosnu posljedicu istočnoga grijeha: kako je čovjek postao u ovoj suznoj dolini podložan svim nevoljama: bolestima, gladi, žeđi, siromaštvu i svakovrsnim duhovnim i tjelesnim nevoljama. U znoju lica svoga mora se truditi za svagdašnji kruh. Svemu tom zlu uzrok je samo jedan jedini grijeh: neposluh u raju zemaljskom. U tom moru nevolja, gdje ćemo naći utočište, utjehu i pomoć, ako ne u Tebi, bezgrješna Djevice i zagovornice naša? Pomozi nam da budemo poslušni Bogu, da mu ostanemo vjerni, te tako izbjegnemo najvećoj nevolji, vječnom prokletstvu.

3 Zdravomarije


2. Promotrimo kako su zla i nevolje ovoga života zahvatile ne samo zle nego i nevine. I sama Marija, premda očuvana od istočnoga grijeha, ipak nije bila pošteđena od mnogih nevolja. Tko može prebrojati sve patnje i bijede koje je podnijela, kako znamo od Betlehema do Kalvarije? Nevina Djevice, koja si propatila razne nevolje i žalosti zemaljskoga života, svrni svoje milosrdne oči na nas i pomozi nam da patnje ovoga života nosimo strpljivo i predano kao zadovoljštinu za tolike uvrjede, tebi i Bogu nanesene.

3 Zdravomarije


3. Promotrimo kako je velike zasluge stekla Marija strpljivim podnošenjem nevolja ovoga života, potpunom predanošću volji Božjoj. Mirno je podnosila mnoge neugodnosti i poteškoće, a mi, puni grijeha, nestrpljivo podnosimo i najmanju bol i neugodnost. Kolika razlika između nas i Marije! Ako već ne činimo pokoru za tolike grijehe, onda barem strpljivo podnosimo one nevolje kojima su podložni svi na ovoj zemlji. Strpljiva Djevice, koja si nevina trpjela, isprosi nam jakost da patnje i križeve koje moramo nositi u ovom životu predano stavimo u volju Božju.

3 Zdravomarije


Molitva: Milosrdni Isuse, dobro znamo da nas, ne samo zbog istočnoga grijeha već i zbog mnogih vlastitih grijeha, šibanju tolika zla i nevolje. Za ljubav svoje bezgrješne Majke, udjeli nam duh savršene predanosti u volju Očevu: da snoseći nevolje ovoga života, kao pokoru za tolike grijehe i uvrjede Bogu nanesene, zavrijedimo postići tvoje milosrđe i izbjeći vječnu kaznu. Amen.



DEVETI DAN

1. Promotrimo zadnju i najžalosniju posljedicu istočnoga grijeha: smrt. Duša je po svojoj naravi sklona da bude sjedinjena s tijelom. To jedinstvo prekida smrt. Zbog toga su pogani nazivali smrt najvećom neprijateljicom čovjekove prirode. No mi kršćani ne smijemo se bojati smrti, nego je promatrati očima vjere: po smrti otvaraju nam se vrata blažene vječnosti. Na sudnji dan ovo naše smrtno i raspadljivo tijelo zaodjenut će se u neraspadljivost i zauvijek se s dušom sjediniti. Dakako, ako to zaslužimo svojim istinskim kršćanskim životom. Molimo presvetu Djevicu za milost da vjerno služimo Bogu i da često, u svjetlu vjere, mislimo na smrt i što nam Gospodin nakon nje sprema, pa će nam ona biti više utjeha nego strah i beznađe.

3 Zdravomarije


2. Promotrimo s kakvom je vjerom Marija gledala na smrt. Poslije slavnoga Isusova uzašašća na nebo, jedina joj je želja bila da što prije ostavi ovu suznu dolinu, da se digne u nebo, da kroz svu vječnost gleda Boga licem u lice i da se s njime sjedini u vječnoj slavi. Neka preslavna Djevica zapali i u nama iskru svoje žarke ljubavi prema Bogu, da prezirući zemaljska dobra, postignemo vječna u nebeskom blaženstvu.

3 Zdravomarije


3. Nakon ovog promatranja još uvijek je u nama strah pred smrću, i to zato jer smo grijehom okaljali dušu. Operimo dakle dušu svoju istinskim suzama kajanja i u iskrenoj ispovijedi oslobodimo se grijeha. Nastojmo se održati u milosti Božjoj bježeći od svakog grijeha, jačajući se svetim sakramentima i vježbajući se neprestano u kršćanskim krjepostima. Živimo tako da svakog trenutka bez straha možemo umrijeti. To je plod što ga moramo ubrati u ovoj devetnici: "Zla se kloni a čini dobro!" (Ps 34, 15). Kakve li sreće ako uberemo taj plod! U zadnjim trenutcima života smrt nam neće biti strašna, nego će nas tješiti. Bit će nam jasno da smrt predstavlja vrata, kroz koja svaki koji se Boga boji ulazi u nebo da primi zasluženu plaću. Psalam 118, 20 nam kaže:"Ovo su vrata kroz koja ulaze pravednici." Svom dušom molimo presvetu Djevicu da nam isprosi milost ustrajnosti u dobru i svetu smrt.

3 Zdravomarije


Molitva: Veliki i dobri Bože, znamo da je zbog istočnog grijeha u tvoju nemilost upao čitav ljudski rod. No ti si mu se smilovao i otkupio ga po svome Sinu, našem Spasitelju. Na žalost, u tu nemilost upadamo opet po svojim grijesima. Za ljubav tvoje i naše Majke Marije, udjeli nam milost da iskrenim suzama operemo grijehe i da ih se trajno i sa svetim strahom čuvamo, da nam smrt ne bude kazna, nego početak, beskonačne sreće. Predobrostivi Isuse, neka to bude nagrada za našu pobožnost prema bezgrješnom začeću Marijinu i za štovanje koje smo joj u ovoj devetnici iskazali. Amen.

Categories: